Lån med säkerhet

Dela

Sms lån och privatlån kräver som bekant ingen säkerhet, inte ens om du tar ett privatlån för att köpa en bil, en MC eller en båt. Det här gör att du i stort sett kan köpa vad du vill för pengarna och skicket på det du köper har ingen som helst betydelse för långivaren, det gäller för alla lån du hittar här på lana-snabbt.se. När det gäller lån med säkerhet är det en helt annan sak. Ett lån med säkerhet har följande egenskaper:

  • Kräver en säkerhet. När du tar ett lån med säkerhet är det oftast det du köper för lånet som är bankens säkerhet för lånet.
  • Krav ställs på det du lånar till. Du kan inte köpa vad som helst för pengarna eftersom det du köper är bankens säkerhet.
  • Om du inte betalar av på ditt lån måste du sälja det du har köpt. Om du till exempel har tagit ett bolån eller ett billån som kräver en säkerhet och efter upprepade betalningsuppmaningar inte betalat av på det tvingas du att sälja din bil eller bostad så att banken kan få tillbaka sina pengar.
  • Lånet brukar ha en lägre ränta. Eftersom banken har en säkerhet tar banken en mindre risk när den lånar ut pengar, vilket ger en lägre ränta.
  • Bolån. Alla bolån kräver en säkerhet eftersom ingen bank vill låna ut så stora pengar utan att ha en säkerhet, det vore alltför riskabelt och skulle dessutom ha gett en alltför hög ränta. Ett bolån täcker 85 % av bostadens pris och resten får du betala själv eller täcka med ett privatlån.
  • Billån, MC-lån och båtlån. Fördelen med att ta ett lån med säkerhet när man ska köpa en bil, en MC eller en båt är att räntan brukar vara något lägre och att du kan få låna mer än 350 000 kr om din ekonomi är god nog. Nackdelen är att du inte får köpa en alltför gammal bil, MC eller båt och inte heller köpa den av en privatperson. Du får dessutom bara låna till 80 % av vad bilen kostar och sedan betala resten med dina sparpengar eller med ett privatlån.

Vanliga lån med säkerhet