Innan du lånar

Dela

Innan du tar ett lån bör du vara säker på att du verkligen har råd att betala tillbaka på lånet för annars kan du få stora problem. Om du inte betalar tillbaka på lånet efter en eller flera påminnelser hamnar din skuld hos inkasso och i värsta fall hamnar skulden tillslut hos kronofogden. Det här gör att du kan få en betalningsanmärkning som gör det nästan omöjligt för dig att teckna ett abonnemang, hyra en lägenhet och ta ett lån, dessutom blir skulden mycket större på grund av alla straffräntor och avgifter. Vi ska därför här på lana-snabbt.se ge dig några tips på vad du bör tänka på innan du tar ett lån.

Att tänka på innan du tar ett lån

  • Kalkylera noggrant. Ja, gör inga glädjekalkyler innan du tar ett lån, då lurar du bara dig själv. Titta på hur mycket du får över efter att alla räkningar är betalda och kolla hur mycket du brukar göra av med utöver det varje månad.
  • Kan du skära ner på dina utgifter? Om kalkylen inte håller, kan du dra ner på dina utgifter? Kanske skippa några tidningsprenumerationer, äta matlåda på jobbet, åka kommunalt, skippa en eller två pubrundor i månaden? Om du tror att du kan det bör du verkligen göra det också för annars kan du få stora problem med din återbetalning.
  • Är din inkomst stabil? Om du har en fast anställning och om företaget eller myndigheten du jobbar för inte står inför några nedskärningar kan man säga att din inkomst är stabil, men om du arbetar på timme, har ett vikariat eller en projektanställning bör du vara lite försiktigare. Om du ska ta ett snabblån bör du se till att ditt vikariat eller din projektanställning sträcker sig över hela lånetiden.
  • Finansiera inte gamla lån med nya lån, för om du gör det blir dina skulder bara större och större.