Risker med smslån

Dela

Ett smslån kan många gånger vara en riktig räddare i nöden, om du till exempel hamnat i en plötslig ekonomisk knipa eller om du snubblat över ett drömerbjudande som du helt enkelt inte vågat missa. Att smslånet har så snabba utbetalningar och låga krav är förmodligen anledningen till varför branschen vuxit sig så populär bland folket.

Tyvärr är dock dessa två egenskaper både på gott och ont eftersom de även kan utgöra en del risker när det kommer till smslån. Nedan ska vi gå igenom de allra vanligaste riskerna med smslån och hur du på bästa sätt undviker dem.

Risk 1 – låga krav

En av de allra största riskerna när det handlar om smslån är deras låga krav. Om man jämför med till exempel privatlån eller kreditkort är kraven för att ta ett smslån avsevärt lägre. Det finns sällan några krav på att låntagaren ska ha en fast anställning och inkomstkraven är oftast mycket låga. Även om du lever på till exempel studiemedel eller pension har du möjlighet att ta lån och dessutom tillåter de flesta långivare att kunden har betalningsanmärkningar.

Detta har såklart både sina för- och nackdelar. Här följer två exempel:

  • Fördel. Har man haft en skakig ekonomi tidigare och kanske dragit på sig en och annan betalningsanmärkning är det svårt att få banklån, även om man har en stadig ekonomi i dagsläget.
  • Kunder som egentligen inte har råd med ett smslån kan anses vara lämpliga kandidater. De hamnar därefter i skuld då de inte kan sköta återbetalningen.

Risk 2 – impulsköp

En annan stor risk med smslån är självklart möjligheten att snabbt kunna låna pengar för att finansiera impulsköp eller nöjen. Du kan ha pengarna på kontot så snabbt som inom en kvart, vilket kan vara mycket lockande om man till exempel hittar något på stan man väldigt gärna vill köpa eller om man har det trevligt på en bar och vill sätta lite guldkant på kvällen. Dessutom kan smslån betalas ut både på kvällar och helger, vilket kan vara mycket hjälpsamt i vissa akuta ekonomiska situationer, men som även ökar frestelsen ytterligare.

Kom ihåg att alltid låna ansvarsfullt och håll dig långt borta ifrån impulsköp. Du kommer garanterat ångra dem i efterhand ändå och då står du där med ett lån helt i onödan. Ifrågasätt alltid dina lån och ha alltid i åtanke att du kommer vara tvungen att betala räkningen senare.

Risk 3 – korta löptider

De korta löptiderna är också en stor risk vid smslån. Det är inte alltid så lätt att betala tillbaka till exempel 6 000 kr inom en månads eller två. Ändå är det många som är överoptimistiska när det kommer till löptiden och lägger upp lånet på en kortare tid för att de tror de kan spara pengar på det viset. Om det skulle uppstå en stor och oväntad kostnad mitt i månaden kan det verkligen bli kris om man lagt upp lånet under en så kort tid. Då är det snarare bättre att lägga upp lånet under en längre tid och sedan lösa det i förtid.

Det allra bästa man kan göra är att göra en kalkyl över hur inkomsterna och utgifterna kommer se ut följande månader och se huruvida man faktiskt har råd med ett lån eller inte. Har man inte det så bör man avstå ifrån att låna, alternativt hitta en långivare som erbjuder längre löptider.