Kreditprövning

Dela

De flesta långivare av snabblån tar ingen kreditupplysning hos UC men gör det hos andra kreditupplysningsföretag istället. Alla banker och andra långivare är nämligen enligt lag skyldiga att ta en kreditupplysning på sina ansökanden och det är upplysningen som är långivarnas viktigaste underlag när de gör en kreditprövning.

Det är kreditprövningen som avgör om du får låna pengar eller inte och därför kan det vara bra att veta vad de tittar på när de gör en sådan.

Det här tittar banken och kreditbolagen på

  • Din inkomst. Det här är en av de viktigaste faktorerna när banken eller kreditbolaget gör en kreditprövning. Ju högre inkomst du har desto större chans har du såklart att få ett lån, men när det gäller små snabblån är inkomstkraven mycket låga eller så har de inget bestämt inkomstkrav alls.
  • Dina utgifter. Avbetalning på tidigare lån, hyra och andra regelbundna utgifter påverkar också din betalningsförmåga. Om du har en ganska hög lön och stora utgifter behöver det inte vara bättre än att tjäna lite och ha små utgifter, men naturligtvis är det bäst att både ha en hög lön och små utgifter.
  • Tillgångar. Om du vill ta ett litet snabblån eller ett privatlån spelar det ingen roll om du helt saknar tillgångar, det är bara när du ska ta ett lån med säkerhet (till exempel ett bolån) som det har någon betydelse.
  • Betalningsanmärkningar. Skulle du ha dragit på dig en eller flera betalningsanmärkningar under de tre senaste åren syns det också i kreditupplysningen. En betalningsanmärkning brukar göra det svårt att få ett vanligt privatlån men många av de långivare som erbjuder snabblån bryr sig inte så mycket om anmärkningar.
  • Betalningsföreläggande. Om du har en skuld som hamnat hos kronofogden kan du räkna med att långivarna ser rött, då är det i stort sett bara bolån du har möjlighet att få hos några enstaka banker.
  • Borgensåtagande. Skulle du ha gått i borgen för någon påverkar det din betalningsförmåga negativt.
  • Civilstatus, om du är gift eller inte.

Även antal personer i ditt hushåll kan påverka din betalningsförmåga på följande vis:

  • Om du delar hushåll med någon påverkar det din betalningsförmåga positivt om din sambo arbetar men om han eller hon inte gör det är det negativt.
  • Barn som fortfarande bor hemma och inte arbetar är negativt eftersom du och din eventuella partner då måste försörja dem också.